Hemen Arayın WhatsApp
Demirtaş Akü | Blog

Blog

Akü Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Akü, elektrik enerjisinin depolanması ve ihtiyaca uygun şekilde kimyasal enerjiye dönüştürülmesi amacıyla tercih edilmektedir. Batarya ya da akım toplar gibi farklı isimleri de bulunan akülerin enerji konusunda çok önemli bir kaynak olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Trafikte seyreden araçların tamamında bulunan akü düzenli aralıklarla bakıma tabi tutularak kaliteli bir çözüm sağlar. Araçların olmazsa olmazlarından biri olma niteliği taşıyan akü uzun ömürlü kullanım konusunda da oldukça titizlikle yaklaşılması gereken bir unsurdur. Gerek araç performansını arttırması gerekse de verimliliği sağlaması noktasında dikkat çeken akü ile alakalı bakım süreçlerini değerlendirmeye başlayalım!

Akü Nedir?


Araçların ve araca bağlı olan elektronik unsurların işlevselliklerini sürdürebilmeleri açısından kullanılan akü; elektrik enerjisini depolama konusunda oldukça avantajlı bir seçenek olarak dikkat çekmektedir. Bir motorlu taşıt için en önemli parçalardan bir tanesi olan akü ile alakalı genel olarak şu görevlerden bahsetmek mümkün olacaktır.

Marş motoru devreye gireceği esnada ihtiyaç duyulan akım aküden elde edilmektedir. Araçlarda bulunan kalorifer, navigasyon, araç içi aydınlatma ve radyo gibi pek çok unsur için ihtiyaç olan elektrik aküden aktarılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra akü volt ve amper arasındaki dengeyi kurarak araçtaki elektronik cihazların zarar görmesine engel olmaktadır. İşlevleri ve avantajları düşünüldüğünde fark yaratan akü ile alakalı bakım süreçlerini titizlikle gerçekleştirmelisiniz. İşte bakımla alakalı dikkat edilmesi gerekenler!

Akü Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?


Akünün bakımlarını yapmak ve süreci titizlikle yönetmek istediğinizde öncelikle akünüzü doğru bir şekilde kullandığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Bakımları yapılan ve çok zorlanmayan akülerin uzun süre kullanılabileceği gerçeğinden hareketle bakım esnasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini ele almanın tam zamanı. Aşağıda tek tek adımları anlatılan akü bakımı ile alakalı süreci değerlendirmeye başlayalım.

Kutup Başları Temiz Olmalı


Aküde bulunan kutup başları zamanla oksitlenebilen yapıya sahiptir. Oksitlenen kutup başları elektrik akımını iletemeyeceği gibi akünün şarj olmasını da engellemektedir. Akım iletme esnasında karşılaşılan problemler marş motorunun devreye girmesini önleyecektir. Oksitlenmenin neden olduğu durumlardan biri de ses sistemi gibi araca bağlı elektronik aksamın çalışmamasıdır. Üstelik oksitlenme araç performansını ciddi anlamda düşüreceğinden yakıt tüketimi de artacaktır. Tüm bu durumlar dikkate alındığında oksitlenmeyi önleyecek çözümlere başvurmalısınız. Özellikle gres yağı ya da sıcak su kullanarak kutup başlarını temizlemeniz gerekir. Böylelikle daha uzun ömürlü bir akü kullanımı mümkündür.

Metal Parçalar Aküye Yakın Olmamalı


Akünün çok hassas bir sisteminin bulunması aküyü bozma ihtimali bulunan unsurların aküden uzak tutulmasını gerektirmektedir. Metallerin aküde kısa devre yaptırabilecek potansiyele sahip olması nedeniyle akü olan yerde metal eşya bulundurmamak gerekir. Bakım konusunda çok önemli olan bu detay sayesinde daha uzun ömürlü ve yüksek performanslı bir aküye sahip olmanız muhtemeldir.

Akü Suyu Kontrol Edilmelidir



Aküde bulunan asitli sıvı, elektriğin iletilmesinde önemli bir role sahiptir. Elektrolit olarak isimlendirilen bu sıvı zamanla eksilen bir yapıya sahiptir. Suyun eksilmesi akünün bozulmasına neden olacağı gibi performans problemlerine de yol açmaktadır. Bu nedenle de bakımlar gerçekleştirilirken akünün mutlaka titizlikle ele alınması şarttır. Elektrolitin eksildiği durumlarda eldiven takılarak su ilavesi yapılması şarttır. İlave esnasında saf su kullanılmalıdır.

Elektrolit eklenirken minimum ve maksimum olarak ifade edilsen seviyelere dikkat edilmesi oldukça değerlidir. Çünkü suyun olması gereken seviyenin altında ya da üstünde olması performans kayıplarının başlıca nedenleri arasında kabul edilmektedir. Elektrolit ekleme konusunda zorlanan kimselerin teknik destek almaları önerilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde daha sık azalan elektroliti kontrol ederek akünüzde meydana gelmesi muhtemel problemleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Akünün Sabit Olduğundan Emin Olunmalı


Akü, aracın ön kısmında yer alan ve sabitlenen bir unsur olsa da yol koşullarına bağlı olarak sarsıntılar sonrasında yerinden oynayabilmektedir. Sarsıntıların neden olduğu kayma ve oynamalar akünün gevşemesini de beraberinde getirecektir. Performans kayıplarına yol açacak bu gibi durumları ortadan kaldırmak istediğinizde sık sık akünün sabit olduğunu incelemelisiniz. Yerinden oynamayan aküde gevşeklik kaynaklı problemler de yaşanmayacaktır.

Kutup Uçları Takılı Olmalı


Akünün kutup uçları tam olarak takılı olmadığında önemli sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Özellikle de temassızlık ya da kutup uçlarının ters takılması akünün güç aktarımında yeterince başarılı sonuç vermemesine yol açar. Bu tür durumlarla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız mutlaka kutup uçlarını sık sık kontrol etmelisiniz. Böylelikle akü ile alakalı yaşanabilecek problemleri de kolayca ortadan kaldırma şansını elde edebilirsiniz.

Akü Şarj Düzeyine Bakılmalı


Akünün şarj düzeyi yüksek performans elde etmek amacıyla ideal seviyede olmalıdır. Sınır düzey 12,4 olduğundan bu seviyenin altındaki volt düzeyi akünün şarj edilmesi gerekliliğini ortaya çıkarır. Voltaj seviyesini ölçerek ve akünün şarja ihtiyacı olup olmadığını değerlendirerek gerekli uygulamalara yönelmelisiniz.

Akü Uygun Koşullarda Saklanmalı


Akünün uzunca bir süre kullanılmayacağı durumlarda muhafaza süreci de farklılaşmaktadır. Eğer aküyü kullanmayacaksanız kutup başlarını sökmeli ve uygun bir yerde muhafaza etmelisiniz. Uzun süre kullanılmayan aküyü kullanmaya başlamadan önce de şarj etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Akü Bakımı Esnasında Yapılmaması Gereken Hatalar


Akü bakımlarının yapılması sağlıklı ve yüksek performanslı çözümler ortaya çıkarırken bazı hatalar geri dönülmez sonuçlar doğurabilmektedir. Aşağıda sıralanan durumları değerlendirerek siz de karşı karşıya kalabileceğiniz olumsuzlukların üstesinden gelmeyi tercih edebilirsiniz.

  • Aküde yaşanan ani sıcaklık değişimleri patlamalara yol açacağından sıcaklığın hızlı değişmemesi sağlanmalıdır.
  • Şarj sırasında çevreye salınan zararlı gazlar nedeniyle akü şarj edilirken yakınında durmamalısınız.
  • Aküye dökülen sıvı ve yağ olmadığından emin olunmalıdır.
  • Akünün patlayabilecek bir unsur olması nedeniyle ateşten uzak tutulması gerekmektedir.
  • Elektrolit dolu akülerin şarjının tam olması dikkat edilmesi gereken detaylardan bir tanesidir.
  • Akü sökülecekse öncelikle negatif kutup sonrasında da pozitif kutup sökülmelidir.
  • Şarj edilirken DC gerilimli şarj tercih edilmesi akünün ömrünü uzatacak bir seçenek olarak kabul edilmektedir.
  • Uzun süre kullanılmayan akülerin 6 ayda 1 olacak şekilde şarj edilmeleri daha başarılı bir sonuç ortaya çıkaracaktır.
  • Akünün kullanım ömrünü kısaltmamak adına eksik ya da aşırı şarj yerine ideal seviyede şarj edilmesi mutlaka dikkat edilmesi gereken detaylardan bir tanesidir.

Akü Türü Bakımı Etkiler Mi?


Akülerin açık ve kapalı olmak üzere 2 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu çerçevede her bir akünün türüne bağlı olarak bakım sürecinde de farklılıklar meydana gelmesi muhtemeldir. Aşağıda akü tipine göre bakımlara göz atabilirsiniz.

Açık Akü Bakımı


Sulu akü olarak da bilinen açık akülerin kullanımı gün geçtikçe azalmaktadır. Bakım konusunda en önemli unsur suyun eksik edilmemesidir. Çünkü suyun azalması ciddi sorunların da ortaya çıkışına neden olacaktır.

Kapalı Akü Bakımı


Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan kapalı akü kuru akü olarak da isimlendirilmektedir. Jel akü çeşidini de içeren kuru akülere su ekleme söz konusu değildir. Voltaj değerlerine dikkat edilerek başarılı ve verimli bir kullanım ortaya çıkması muhtemeldir. Akünüze uygun bakımı yaparak başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Elektrik Kesintilerine Karşı Yedek Akü Sistemleri: Seçenekler ve Avantajlar

Elektrik kesintileri, günlük yaşamda ve iş dünyasında büyük aksamalara yol açabilir.

Hafif Araçlar ve Scooterlar için Akü Teknolojileri

Hafif araçlar ve scooterlar, şehir içi ulaşımın popüler seçeneklerinden biri haline gelmiş durumda.

Denizcilikte Kullanılan Akü Türleri ve Performans Faktörleri

Denizcilik sektörü, teknolojik gelişmelerle birlikte daha verimli, dayanıklı ve güvenli enerji depolama çözümlerine yönelmiştir.